De 4 elementen en tarot

De elementen en tarotkaarten van de kleine arcana zijn met elkaar verbonden. We zullen hier de vier kort bespreken.

Aarde - pentakels

De pentakels worden gekoppeld aan het element aarde. Het element aarde vertegenwoordigt stabiliteit, fysieke materie, gronding en de fysieke wereld. Het staat ook voor zekerheid, betrouwbaarheid en de vruchtbaarheid van de aarde.

In tarot staat pentakels voor deze aspecten. Het gaat over het 'aardse bezit'. Hierbij ben je geneigd meteen te denken aan geld en materieel bezit. Maar bij het interpreteren van de kaarten kun je ook denken aan andere dingen die je bezit. Zo vallen bijvoorbeeld sociale netwerk en talenten ook onder dingen die je bezit.

Water - Bekers 

De bekers worden gekoppeld aan het element water. Het element water symboliseert emoties, intuïtie, diepte en stroming. Het kan ook staan voor transformatie, reiniging en vernieuwing. 

In tarot staan de kaarten van bekers (of kelken) precies voor deze dingen. Je zou kunnen zeggen dat de kelk de emotionele energie van het element opvangt en beschermt. Op deze manier krijgt het de tijd om te transformeren. Je zou kunnen stellen dat de emoties in de kelk worden waargenomen om vervolgens 'verwerkt' te kunnen worden zodat de energie weer kan stromen. 

Lucht - Zwaarden

De zwaarden worden gekoppeld aan het element lucht. Het element lucht staat voor intellect, communicatie, gedachten en mentale processen. Het vertegenwoordigt ook vrijheid, verandering en het vermogen om ideeën te verspreiden.

Wanneer je in tarot zwaarden tegenkomt, wijst dit op de manier waarop jij jezelf zichtbaar maakt. Het gaat over 'het denken' en de ratio en de communicatie hier over. Maar ook zoals de windrichting steeds kan veranderen, gaat het ook over onderzoeken en het vormen van een mening.

Vuur - Staven

De staven worden gekoppeld aan het element vuur. Het element vuur symboliseert passie, energie, kracht, actie en creativiteit. Het kan ook staan voor inspiratie, moed en transformatie door middel van vernietiging. Wanneer er iets wordt afgebroken, ontstaat ook weer ruimte voor iets nieuws.

De staven van tarot laten zien op welke manier je actief en vanuit je eigen levensvisie jouw leven vorm kunt geven. Deze kaarten sporen je aan over te gaan tot actie. Om te ondernemen en jouw talenten in te zetten. 

 

 

Terug naar blog